onsdag 16 juli 2014

Upp i öst ner i väst

Söndag 13 juli – resa från öst till väst


Vaknar tidigt denna resdag trots att det inte behövs. Redan vid 8-tiden, men låg snällt kvar i sängen ytterligare en timme utan att väcka maken, som behöver sin skönhetssömn bättre än jag verkar det som. Han sover lätt 8-10 timmar utan problem. Som ett barn eller en tonåring ungefär. Jag passade på att kolla läget på Facebook via mobilen – rätt praktiskt.



Vi äter en sista god frukost på altanen. Vi har varit duktiga på att beräkna livsmedel – allt har räckt precis lagom så vi slipper slänga. Sånt som kaffepulver, socker och olivolja tar vi förstås med oss. Efter maten är det dags för packning, men det går fort eftersom jag förberett det mesta innan. Jag får en hel timme ”över” så jag passar på att blogga.




Vi överlämnar nyckeln och tackar för denna gång ganska precis kl.12, som är utcheckningstid på så gott som alla hotell. Utan att ha någon som helst koll på busstider traskar vi förbi olivodlingarna ner mot hotell Belvedere, där närmsta busshållplats befinner sig. Att gå nerför är okej även i stekande sol, uppåt kräver taxi. Vi tittar på tidtabellen och ser att nästa buss går 12.25 – vi är där en minut innan! Vilken timing. 



Resan in till Heraklion brukar ta cirka tre kvart beroende på hur många stopp bussen gör. Vi var framme kl.13.13 den 13 juli – lite kul nummermystik där. Två minuter senare hade maken fixat biljetter och tio minuter senare hade vi både hunnit med toabesök och att äta en god spenatpaj. Bra timing igen – bussen till Chania avgick 13.30. Vi var ganska få passagerare ombord så vi kunde bre ut oss i varsitt dubbelsäte.







Resan till Chania via Rethimno tar ungefär tre timmar. Det är en mycket behaglig resa i dagens moderna luftkonditionerade bussar. Utanför bussens panoramafönster har man det vackraste skådespel hela tiden – höga berg, djupa bördiga dalar, fantastiskt hav. Det mesta av vägen går längs med kusten, ofta kantad av vita och rosa neriumträd. Mycket vackert! My kind of travelling!




Man passerar den ena stranden och semesterorten efter den andra – ett pärlband av semesterparadis varvat med orörda stränder. Vissa med palmer, andra utan. Man passerar olivlundar, citrusfruktträd, bananodlingar, vingårdar, enorma kaktusarter och där den bördiga röda jorden sticker fram ser man tomater och meloner krypa längs marken. Till och med i jordfattiga klippskrevor växer det vilda växter och örter. Jag hade nästan glömt hur grönt och vackert det är på Kreta. Bra med en årlig påminnelse om naturens under.







Vi når Rethimno vid 14.45 – hit reser många skandinaver på sin greklandssemester, liksom till Chania. På östsidan är det övervägande holländare och ryssar. Efter ett kort uppehåll åker vi vidare längs glesbefolkade stränder och turkosblått hav. Molnen hänger kvar över bergsryggen. Vi passerar orter som Kavros, Georgioupoli och Vrisses.




Framme på Chanias busstation i tid. Även här har vi tur med förbindelsen till Agia Marina! Vi väntar max fem minuter – och en halvtimme senare är vi till slut framme vid målet – Folia hotel and apartments.



Lätt svettiga efter den korta men dock uppförsbacken dit. Vi blir hjärtligt bemötta och bjuds på kaffe eftersom vi är återvändare. Lägenheten vi får är fantastiskt fin – utsikt över både pool och hav med den grönskande naturen till höger om oss. Skugga på balkongen från eftermiddag så man kan sitta där och njuta, rejäla möbler (inklusive sängen som lär hålla), mysigt badrum med badkar, liten köksdel (där en stor flaska kallt vatten står och väntar på oss), gratis air condition  - som man redan satt på åt oss. Vilken omtanke och service! Familjeägda hotell är bara bäst!





Vi installerade oss snabbt, gick till närmsta Minimarket och köpte in det nödvändigaste för frukost och dricka. Sen var det hög tid för ett premiärdopp i poolen. Tror inte det känts bättre på länge, svalt och skönt. Simmade dagens längder och det var skönt efter stillasittandet. Upp igen, duscha och vila lite innan kvällens begivenhet – finalen i VM.


Självklart ville vi inta vår första middag i hotellets restaurang. Det blev en jättegod meny för två – Cretan sallad och mixed grill, samt liten efterrätt och en karaff vin. Eftersom hotellet hade flera stora tv-skärmar beslöt vi oss för att stanna och se matchen med en massa andra hotellgäster. Nu blev det lite drygt (för min del) när det blev en relativt mållös match med förlängning innan Tyskland vann  – och att sitta på samma grekiska flätade stol i många timmar gjorde lite ont i bakdelen. Men jag roade mig mellan varven med att se den stigande fullmånen och att facebooka.





                            

När matchen var klar var det helt nödvändigt att avsluta dagen med en månskenspromenad! Vi tog en runda upp i mörkret runt hotellen – man ser stjärnorna bättre då. Sen ner till själva huvudgatan en bit och sedan hemåt igen. Sen var det skönt att lägga sig!






Foto: E-M Olsson 2014-07-13©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar