tisdag 22 juli 2014

Lite katolskt, ortodoxt och muslimskt - på samma kväll

Lördag 19 juli – om att fira på olika håll 




Minstingen LOVE fyller 15 år idag. Och han får fira dagen helt ensam – i betydelsen utan föräldrar och syskon. Första gången det händer. Han är på hemväg från fotbollscup i Göteborg, två av syskonen är i Danmark, en jobbar i Bromölla och vi är hundratals mil söderut på Kreta!



Vackra granatäpplen

Idag var det soldags igen. Maken var ju förhindrad att sola vid poolen igår så idag skulle han upp tidigt och ta plats! Han vaknade vid 10 så det blev väl lagom tidigt. Han åt en snabb frukost med mig på balkongen och gav sig sen ner till solstolarna. Jag stannade på rummet ett par timmar och i lugn och ro skrev i bloggen, facebookade och kollade mejlen.






Eftermiddag vid poolen. Lunch åt vi också vid poolkanten - spagetti som var god och mättande. Jag tog igen missat motionerande och simmade minst 700 m och gjorde mycket vattengymnastik.

                         




 
Upp på rummet vid 18-tiden. Dusch och göra sig kvällsfin. Vi hade bestämt oss för att tillbringa lördagskvällen i Chania. Man vill ju gärna passa på innan tiden här tar slut för denna sommar.



Buss till Chania vid 19-tiden. Lika trångt som sist – och idag riktigt varmt så svetten rann i knävecken.... och andra ställen.


Vi hade ingen brådska till solnedgången så vi gick en annan väg från busstationen upp mot gamla stan.. Först gick vi upp på en höjd – vilken fin utsikt över hela gamla innerstan. Man såg alla kyrkor och två minareter från den turkiska muslimska tiden.




Sen till Katolska kyrkan som var öppen! Kul att få se med egna ögon var Joel sjöng förra året i maj! När vi var här förra sommaren hade man precis stängt kyrkan när vi kom. Väldigt fin kyrka och vacker blomstrande innergård.



Tände två vaxljus förstås.

Vidare mot torget där den stora ortodoxa kyrkan ligger – och hamnade mitt i ett stort amerikansk-grekiskt bröllop! Det förstod vi för det var påkostat med folkdansare och nästan alla pratade amerikans engelska. Det händer nog ganska ofta att greker som är födda och bor i andra delar av världen kommer ”hem” för att fira sitt bröllop.


                         


Vi fortsatte promenera vidare bakom kyrkan där det fanns många små mysiga matställen.  Vi bestämde oss för att återvända hit senare, men först gick vi via vindlande små gränder till hamnen. Vi passerade många hus där ”vanligt folk bor. Det roligaste var att i ett ganska spartaskt hus stod dörren öppen rakt in i vardagsrummet. Där satt ett gammalt par och tittade på en stor tv-skärm och det stod en laptop på bordet! Tittade på maken som också noterat. Hahaha – de hade det mest centrala, tak över huvudet och ny teknik. :)





Kom ner till hamnen precis lagom för att hinna se det sista av den solrosa himlen. Ett par bilder till samlingen blev det. Inklusive en wefie.





Promenerade förbi ”bläckfiskbyggnaden” där det var konstutställning – nya alster denna gång skapade av barn! Temat var vatten och miljö. Lika viktigt här som hemma - och i alla länder.



Gick tillbaka till kvarteren bakom kyrkan och satte oss på första bästa taverna. En kille lockade in oss med bra erbjudande om mat och vin. Jag valde imam – fylld aubergine. Gott.




Efter maten gick vi faktiskt tillbaka till hamnområdet – för att dricka en frappe. Vi ville egentligen mest ha tillgång till WIFI. Vi ville få tag i Love som faktiskt firar sina 15 år i ensamhet denna söndag. Vi ville också försäkra oss om att han kommit hemordentligt från Gothia Cup. Det hade han efter vissa problem med larmet på huset… Vi satt kvar en god stund och bara tittade på folklivet innan vi sakta vandrade mot bussen.





Buss mot Kolimbari avgick 23.59 och var fullsatt trots att det var en dubbelbuss. Det var en riktigt varm och skön sommarnatt.




Tillbaka hemma på Folia strax före ett. Nöjd med dagen!

Foto: E-M Olsson 2014-07-19© 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar