fredag 17 juli 2015

Soligt slapp skön söndag - OXI i en vecka

12 juli 

Söndag är enligt tradition en vilodag och det var precis vad jag behövde. Men idag vaknade jag innan mobillarmet, vilket är bäst. Hade sovit helt okej trots en gnutta värk i knät under natten. Har förhoppningar om att både värk och andra fysiska besvär ska bli bättre för varje ny dag i solen och värmen.



Vi åt en god frukost och bänkade oss sen vid poolen (vilket vi egentligen inte gillar). Gick upp till lägenheten för morgonbestyr (tandborstning och träning bl a) Kollade mejlboxen och det var tur (kollar inte varje dag) för det hade blivit nåt fel med en bokning maken gjort igår. Det var nåt med kontokortet, men vi rättade till missen. Man kom ju onekligen att tänka på den grekiska krisen. 



Det har precis gått en vecka sen man folkomröstade – utan att egentligen veta exakt VAD man röstade NAI (JA) eller OXI (NEJ) till… Det blev ju ett överväldigande NEJ till de åtstramningar som EU krävt för ett Grekland skulle få nya lån. Jag tror att många greker röstade nej till just detta, men jag tror att många röstade nej med förhoppning om att gå ur EU och slopa euron (Grexit). Sen tror jag att många faktiskt röstade NEJ bara för att. Grekerna är ett stolt folk som förut sagt NEJ till förtryck (från turkar och tyskar exempelvis). Deras ena nationaldag är 25 mars och den andra 28 oktober, den s.k OXI-dagen. Man firar att dåvarande premiärministern Ioannis Metaxas, den här dagen 1940 sa NEJ till italienarna – ”Vi kapitulerar inte! Hellre krig än att vara slavar till ett annat land”. Ungefär likadant känner många greker  just nu – att man är slavar under EU och den sk trojkan (Europeiska centralbanken, IMF och EU-kommissionen). Tyskland verkar än en gång vara huvudfienden med Angela Merkel i spetsen.  Just nu pågår förhandlingar i Bryssel,  där nuvarande premiärministern Alexis Tsipras nog har det hett om öronen. Vi följer utvecklingen i media.


Nåväl, en söndag kan man tänka på politik likaväl som på livet i stort med eller utan religiösa förteckan. Jag fick möjlighet att filosofera en hel del i skuggan under ett parasoll. Vi hade pratat lite löst om att gå till stranden, men jag lyssnade på min kropp som sa NEJ den med. Den ville ha en dag utan promenader i backar eller trappor. Möjligen lite vattengymnastik och simning. Inget annat. Alltså blev det en total vilodag på Folia och det var så skönt. Bara läsa, slumra till en stund, äta lunch vid poolkanten (kretensisk sallad) och bada. Chattade lite med barnen och fick höra att lilla Randi hade fått en fästing i örat, men snällt låtit Love och Gabriella plocka bort den. Hon brukar avsky att hållas fast så det var ju tur. Vi var kvar vid poolen sist av alla. Jag älska det där sista kvällsdoppet och sen gå upp och duscha varmt J




Vi tillbringade en stund på balkongen med kortspel och cikadornas kvällsserenad. Därefter en sen middag. Klockan var nog nära 22. Det blev tre rätter med lite vin. Hälsosam medelhavsmat förstås. Efter maten en mikropromenad till närmaste supermarket för att köpa lite juice. Hem i säng. Hade planerat se en ny Beck-film men vi somnade.




Foto: E-M Olsson 2015-07-12©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar