måndag 1 augusti 2016

Fötterna i fokus

Tisdag 26 juli 
Fiskterapi i Platanias och nya anatomiskt riktiga skor.


Så gott man sover natten efter en dag vid Medelhavet. Resan till Falssarna var mycket lyckad, gav både nya intryck och påfyllning för kropp och själ. Vi vaknade så pass sent att vi för en gångs skull fick skynda nerför trapporna till frukosten. Vi satte oss uppe i restaurangen som vi kallar fågelboet. Utsikten därifrån är betagande åt alla håll, men jag ser mig aldrig mätt på havet. 






Efter den goda frukostbuffén begav vi oss tillbaka till lägenheten. Förmiddagen kändes seg, men varför inte bara go with the flow?! Vi tittade på vårt favoritprogram Nyhetsmorgon, där bland annat årets invigningstalare på Pride presenterades. Det var ingen mindre än Siavosh Derakhti som jag faktiskt träffat för något år sen. Härlig kille i stil med Zlatan. Vi lyssnade på musik i P3 och därefter blev det Sommar med Sara Muhammad. Hon pratade om svåra men alldeles nödvändiga ämnen som tvångsäktenskap, slöjtvång och könsstympning, orättvisor och ojämställdhet mellan könen. Sara utgår från sina egna erfarenheter, vilket gör henne särskilt trovärdig men också smärtsam att lyssna på. Lyssna på hennes program! Samtidigt rensade jag en massa bilder i kameran, för at ge plats för nya. Maken gick några små rundor, hämtade pengar i uttagsautomaten, och betalde vår undersköna treveckorsvistelse. Han hämtade också vår tvätt, numera ren och väldoftande inför de sista veckorna på Kreta.



Det blev en kopp kaffe på balkongen innan jag äntligen gick ner till poolen vid 15-tiden. Det blev inte bara sol och värme utan en hel del kortspel också. Trots att maken nästan alltid vinner är det kul att utmana och skratta lite. Mitt problem är att jag är hopplös på att komma ihåg hur olika kortspel går till. Alltså måste maken förklara varje nytt spel vi ska testa. Denna dag blev det ”stress” som är just stressigt men väldigt kul. Man måste vara snabb både i huvudet och i fingrarna. Det sistnämnda är svårt med artros i tummarna men det går.





Vid 20-tiden var det middagsdags. Sista middagen vid den vackra poolen på Folia. Vi åt god mat, bland annat fyllda tomater som mamma Isadora själv lagat. Ett glas vin blev det också. Döm av vår förvåning när vi inte fick betala! Vi blev alltså bjudna på middagen av de underbara hotellägarna. Så glad man blir över sådan vänlighet och generositet.



 

Efter middagen skulle vi ut och promenera. Först gick vi neråt byn via den övre vägen. Vackert i skymningen så det förslår. Maken skulle gå till sportbaren Litinakis och boka bord till nästa kväll. Då ska vi träffa Henriks kusin Charlotte och hennes familj. De är också på Kreta, men i Maleme. När bokningen var fixad vandrade vi vidare mot Platanias. Mitt mål var att gå till en speciell skoaffär och köpa nya sandaler. När vi  precis kommit in i byn Platanias tyckte maken att jag skulle ha lite fotvård i form av fiskspa och fotmassage. Det var väldigt skönt att låta sig tas om hand en stund. Sista biten till ”Anatomic steps” gick jag på väldigt lätta fötter. Väl i affären blev det big business, maken köpte ett par skor och jag två par. Vi pratade med den trevlige affärsägaren. Vi frågade om hur det var med familjen. Vi köpte nämligen skor även förra sommaren och då var hustrun gravid. Jo, det blev en söt liten pojke som döpts till Angelos. Detta fina namn som flera mig bekanta killar bär.









Vi avslutade kvällen i Platanias med en drink på en bar. Vi satt en lång stund och tittade på folk som passerade och trafiken som är förhållandevis hektisk i jämförelse med Agia Marina. Jag testade en drink som hette Zorba. Riktigt god och baserad på ouzo. Kändes lite kul med tanke på att vi såg filmen Zorbas redan första veckan i Paleochora. Det blev nattbuss tillbaka till Agia Marina fast vi hade tänkt oss ta en taxi.




Foto: E-M Olsson 2016-07-26 (C)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar